Vina
Šta je grozdober?

Šta je grozdober?

7 Septembar 2022
  • Сподели:

Da li ste ikada čuli za reč grozdober i pomislili šta ona može da označava? Ako ste pomislili da je neka alatka za branje grožđa, niste u pravu. Radnik koji ručno bere grožđe? Nije ni to.

 

Verovali ili ne, grozdober je isto što i staroslovenski rujen iliti savremenim jezikom rečeno septembar. Iako je u crkvenom računanju prvi mesec, u rimskom je bio sedmi, pa otud i njegov savremeni naziv (septima).

 

Septembar je mesec kada počinje nova školska godina što mnogoj deci, roditeljima i prosvetnim radnicima zadaje glavobolje. Takođe, to je mesec kada svi vinari sakupljaju plovode svog celogodišnjeg truda i beru grožđe, muljaju i prave nova, mlada vina. Domaćice se zanimaju pripremom zimnice, pa se glavobolje bar vikendima umire.


Iako astrolozi najavljuju da će ovog septembra mnoge planete biti u raznoraznim aspektima u kakvim od pamtiveka nisu bile (tu je i retrogradni Merkur da začini), ovog septembra se neke stvari vraćaju u stanje u kom su bile pre pandemije, za koju se nadamo da je iza nas.

 

Tako se taj stari duh branja grožđa i spravljanja vina vezuje i za sepetembar kada počinju i razne tradicionalne manifestacije posvećene ovom daru prirode. Počeo je novom, Wine Vision by Open Balkan, o kojoj ste naširoko imali prilike da se informišete, a mi skrećemo pažnju na prvu u nizu onih dugogodišnjih, 135. po redu Smederevsku jesen koja će se ove godine održati u danima koji su pred nama 9-11. septembra. Pored velikog grozda koji je njen simbol i koji će biti postavljen na glavnom trgu u Smederevu, stanovnici i posetioci ovog grada će za vikend imati priliku da uživaju u brojnim koncertima, predstavama, sportskim događajima, izložbama, osvrtom na istoriju grada. Svečanom konzumacijom i muljanjem grožđa sa velikog grozda obeležiće se poslednji dan manifestacije.

Uživajte u Smederevskoj jeseni pre nego dođe ona kalendarska!

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code