Vina
U slavu vina

U slavu vina

14 Septembar 2022
  • Сподели:

Pred nama su dve tradicionalne manifestacije u slavu vina, pa možete da birate da li ćete na jug ili sever. Ako krenete ka severu, tačnije severoistoku, ponesite masku, ali ne ovu hiruršku...

 

Grožđebal je tradicionalna manifestacija berbe grožđa koja se održava svake godine, trećeg vikenda u septembru u Vršcu (ove godine od 15. do 18. septembra). U Vršcu se organizuje izbor za mis berbe, maksenbal i sadržaji za sve uzraste. Tu je i čuveni „put vina”, koji podrazumeva obilazak vinskih podruma i degustaciju vršačkih vina. Inače, ideja za Grožđebal potiče od prve izložbe vina u Vršcu održane u kafani „Kod dva ključa” daleke 1857. godine.

 

Svakako najpopularnija manifestacija posvećena vinu na teritoriji Srbije jeste Župska berba koja će se, takođe, održati od 15. do 18. septembra 2022. godine. Još od 1963. godine u centru Aleksandrovca, središtu Župe, ovaj događaj okuplja ne samo proizvođače vina i rakije, ljubitelje ovih pića, već i ostale poljoprivredne proizvođače, kulturno-umetnička društva i umetnike. Ako ste rešeni da bolje upoznate ovaj vinogradarski kraj, svakako posetite Muzej vinarstva i vinogradarstva koji je smešten u vinski podrum poljoprivredne škole u Aleksandrovcu. Najveća atrakcija Župske berbe i njen simbol je fontana vina koja se nalazi u centru Aleksandrovca. Ova fontana je, naizgled, obična, sem u dane berbe kada iz nje teče crveno vino, simbol života.

 

Tokom ovogodišnje manifestacije, posetioce očekuje raznovrstan sadržaj, od međunarodnog festivala folklora, preko izložbi knjiga, do koncerta „Riblje čorbe”, kojim će se ovogodišnji festival završiti.

 

Ako ćete na jug, lep provod i pažljivo sa fontanom, nepresušna je...

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code