Kada se pomene vilijamovka ili viljamovka, većina pomisli na rakiju, a ne na krušku od koje se ovaj specifičan napitak pravi. Zašto specifičan? Zato što svako od nas zna da postoji određen broj ljudi koji pije samo i isključivo rakiju od vilijаmovke i na druge ne pomišlja. Kao i sa rakijom, tako je i sa kruškom, ona je drugačija, ima svoj put i svoje fanove.
Vilijamovka (u originalu Williams) je jedna od najpoznatijih i najkvalitetnijih sorti kruške, poreklom iz Velike Britanije. Njeni plodovi su obilni, krupni oko 200 grama. Osnovna boja ploda je zelena, a sa zrenjem prelazi u limunžutu, mada su vremenom razvijeni i varijeteti u crvenoj boji.
Meso je fine i sočne strukture, slatko, žućkasto-bele boje, sa jako izraženom muskatnom aromom. Oblik ploda podseća na zvono. Mnogi pod pojmom kruška podrazumevaju baš vilijamovku, a otkrićemo vam i zašto je ona najpodobnija sorta za proizvodnju rakije.
Plod vilijamovke sadrži 8-15% šećera i veoma malo kiselina (0,10-0,59%), ali je bogata aromatičnim materijama što rakiji spravljenoj od nje daje raskošan miris i ukus. Ova kruška poseduje svoju sortnu karakteristiku i osobenost koju nesebično daruje rakiji od vilijamovke, što objašnjava soj ljudi koji je preferiraju.
Ako je do sad niste jeli ili pili, probajte je, a ako ste već među ljubiteljima, ne zaboravite da spremite zalihe za zimu.
Napisala: Sandra Zlatanović