Vina
Pleme, plemstvo, plemenito...

Pleme, plemstvo, plemenito...

21 Septembar 2022
  • Сподели:

Ovih dana sve je u znaku odlaska NJKV Elizabete II u neki još lepši i bajkovitiji svet od onog u kom je zauzimala značajno mesto. Na njenom pogrebu okupili su se mnogi predstavnici plemstva (aristokratije), dok na nekoj drugoj tački sveta plemena vode neki svoj plemenski rat.

 

I tako, spajajući reči iz iste porodice i sa istim korenom između svih tih plemena i tog blještavog plemstva, mi onako, u duhu sopstvene tradicije, odabrasmo pojam plemenito.

 

Znate li koje su to sorte grožđa koje se smatraju plemenitim? To je ukupno 6 sorti, ravnomerno raspoređenih među belim i crvenim, egal 3:3. Belim plemenitim sortama smatraju se: Sauvignon Blanc, Chardonnay i rizling, a među crvenim su to Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir.

 

Savremeni čitalac, pitaće se zašto baš tih šest, kada ih danas ima na desetine, fokusirani će se zamisliti da li italijanski ili rajnski rizling, ali će malo ko znati da su ove sorte izdvojene kao plemenite još pre Prvog svetskog rata i to na britanskom tržištu, koje nije imalo svoju proizvodnju, a Engleska je žudela za dodeljivanjem aristokratske titule i grožđu.

Nešto opipljiviji razlozi leže u činjenicama da su ove sorte posađene širom sveta, ipak zadržavajući odlike teroara. Od plemenite sorte lakše je stvoriti i plemenito vino, ali su za to ipak potrebne i plemenite ruke i plemenito srce vinogradara. A ako je plemenito srce koje toči ili ono koje pije, poreklo više ni bitno nije.

 

S obzirom na to da mi imamo svoja plemenska posla, plemenito ćemo se osvrnuti na sva prethodna zbivanja i poput pravog plemstva, nazdraviti vinom bar jedne (ako ne i kupažom) plemenite sorte.

 

Uzdravlje i ...

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code