Vina
Zapamtite ovaj dan!

Zapamtite ovaj dan!

12 Oktobar 2022
  • Сподели:

 

Međunarodni dan Prokupca će se ove godine obeležiti sedmi put po redu, jer je od 2016. godine ustanovljeno da to bude svakog 14. oktobra. Ova sorta grožđa koja svoj primarni naziv nosi po gradu Prokuplju ili Svetom Prokopiju (nije tačno utvrđeno), jedna je od najstarijih srpskih autohtonih sorti koja je preživela mnoge izazove, a ipak uspela da se vrati na svoj tron, među carsku svilu i kadifu, kako je i počela svoj razvojni put u doba vladavine kneza Lazara.

 

Obeležavanjem dana Prokupca se ukazuje na značaj ove sorte, ali se i podržavaju vinogradari koji gaje prokupac i vinari koji od njega spravljaju vina. Osim u Srbiji, ova sorta se gaji i u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, a može se naći i u Rusiji i Mađarskoj.

 

Ovaj dan se obeležava u mnogim vinarijama, restoranima, vinotekama, barovima širom Srbije. Ovogodišnja proslava u Beoogradu je na splavu Move Belgrade (od 11 do 21 h) na beogradskom Ušću, gde će biti održano predavanje o prvom istorijskom pojavljivanju prokupca (1876), masterclass i degustacija i salon Prokupca.

Vi imate mnoge mogućnosti kako ćete obeležiti ovaj dan, jedini uslov je da slavljenik (Prokupac) bude prisutan!

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code