Vina
Ta naša regionala

Ta naša regionala

7 Novembar 2022
  • Сподели:

Da su naša vina sve bolja, možemo videti u svakoj vinskoj prilici, ali da se ne bi okrenuli sami sebi, od velikog značaja su regionalne vinske manifestacije, posebno kada se akcenat stavlja na autohtone sorte iz regiona, da bismo mogli da vidimo gde smo u odnosu na ostale. Na upravo održanoj Regionali, smotri vinarija iz regiona koje se bave domaćim ili odomaćenim sortama, imali smo priliku da uporedimo naše domaće sorte, kojima se ponosimo, sa sortama iz našeg neposrednog okruženja.

 

Na ovom vinskom događaju učestvovalo je 35 srpskih vinarija, a otprilike još toliko je bilo iz regiona. Naravno, kod naših vinarija su bili najzastupljeniji prokupac i tamjanika, odmah uz njih i grašac, koji postaje sve popularniji kako kod vinara tako i kod zaljubljenika u vino. Ipak, ponuda prokupca, tamjanike i grašca bila je veoma raznovrsna jer se svaki vinar trudi da vinu da
neki svoj pečat, tako da je svako vino priča za sebe.
Pored ovih sorti koje su već stekle veliku popularnost među vinoljupcima, priliku da se dopadnu imale su i druge naše sorte. Bagrinu su na predstavili Podrum Mirjana, Novak i Matalj. U kadarki smo mogli da uživamo kod Tonkovića i Sagmeistera. Snažni probus sačekao nas je na štandovima Deurića i Đurđića. Čuveni krokan sa Bisernog ostrva ponudio nam je Ivica Stojanović. Crna tamjanika je sve prisutnija, ali vinarija Malča nam je priredila nešto potpuno novo – belo vino od crne tamjanike.


Na drugačiju prizmu kroz koju se može gledati na vino ukazali su nam Erne Sagmeister, Aleksandar Todorović i Ana Naglić sa svojim organskim stilom spravljanja vina. Dok smo onaški stil pravljenja vina mogli da vidimo kod manastira Koporin (Ambelos) i manastira Studenica. Ipak, posebnu pažnju privuklo nam je jedno vino iz Turske. Vinarija Čamlija se diči svojim vinom od njihove sorte papaskarasi, a za koju nam je vlasnik vinarije objasnio da su skorašnje DNK analize pokazale da je otac ove turske sorte, sa prilično grčkim nazivom, naš prokupac. I, zaista, u boji ga odmah prepoznajemo, a kada vinu damo desetak minuta da se otvori
u čaši, počinjemo i u mirisu i ukusu da pronalazimo naš prokupac.

 

Da bi ugođaj bio potpun, potrudili su se izlagači koji su nam svojim suvomesnatim proizvodima i sirevima dali mogućnost da naša vina uparujemo sa našim delikatesima, poštujući teroar kao osnovu za uparivanje. Na kraju, da sva čula uživaju, pobrinuo se već dobro poznati DJ Aćim, muzikom naše i vaše mladosti.

 

 

 

Napisao: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code