Vina
Vino kao umetnost

Vino kao umetnost

17 Novembar 2022
  • Сподели:

Svima nam je dobro poznat spoj umetnosti i vina. Spravljanje vina je već umetnost sama po sebi. Milenijumima čovek ulaže znanje, trud i ljubav da bi stvorio ovaj božanski nektar u kome će uživati sa sebi dragim ljudima. Ali, vino je i neiscrpni izvor inspiracije, mašte, pa i hrabrosti, za mnoge pisce, slikare, pesnike, vajare... Koliko samo boemskih angedota znamo u kojima je ključnu ulogu za nastanak nekog remek-dela odigrala čaša vina, ili još češće buteljka vina. Vino prožima i nadahnjuje umetnost, ali pođimo i obrnutim smerom, u susret umetniku koji slika vinom. Upoznajmo našu slikarku Miru Kovačević, čija dela nastaju pod kistom umočenim u crveno vino.

 

Mira Kovačević, akadmeska slikarka koja je svoju ljubav prema vinu razvila u dva pravca: kao vinoljubac koji uživa u našim vinima, i kao umetnik koji stvara našim vinima. Izuzetno neobična i hrabra ideja, odlučiti se za malo poznatu tehniku slikanja vinom. Ali, sasvim sigurno i veoma lepa, jer za razliku od svojih kolega koji dok stvaraju ne mogu da srknu temperu, ona svakako može vino da srkne iz čaše u koju umače svoju slikarsku četkicu. Moglo bi se reći – pola pije, pola kistu daje!

 

Njeni vinoreli su već pronašli svoje mesto na vinskim etiketama, kako srpskih tako i stranih vinarija. Motivi i teme kojima se Mira u svojim slikama bavi su veoma često vinski. Njeni vinoreli nam pričaju o vinogradima, o grozdovima koji će postati vino, o čašama iz kojih nas doziva vino da ga probamo. Takođe, često srećemo ženske aktove prepune snažnog erotskog naboja. Naravno, ženski aktovi na njenim slikama gotovo uvek u rukama, ili nadohvat ruke, imaju čašu vina. Neke druge Mirine slike govore o prilično drugačijim, tradicionalnim temama. Na njima su hrišćanski motivi pravoslavnih hramova, Svetog Trifuna, Bogorodice, Hrista... ali, i nacionalni simboli, poput Karađorđa, Miloša Velikog, Natalijine Ramonde...

 

Kada sledeći put sebi nalijete čašu rujnog vina, pomislite da je to vino moglo postati umetnička slika da je dospelo u njene ruke.

 

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code