Vina
Počinje sezona Slava!

Počinje sezona Slava!

21 Novembar 2022
  • Сподели:

Verni pratilac svih Slava je vino! Vino je neraskidivi deo većine hrišćanskih običaja, pa i naših Slava! Domaćin nosi vino u crkvu, zajedno sa žitom i slavskim kolačem. Domaćin goste dočekuje sa poslužavnikom, na kome su žito i vino. I, naravno, domaćin služi vino uz hranu koju je za goste pripremio. Ni gost ne može da zanemari vino, jer u slavskoj tradiciji je da je jedan od ključnih slavskih poklona - vino.

 

Značaj vina u našem društvenom životu ima galopirajući uspon, zato nije nebitno koje ćemo, i kakvo vino, odabrati domaćinu za Slavu. Tako ćemo u narednom periodu često sebi postavljati pitanje koje vino uzeti za Slavu! Jedna od polaznih preporuka je da to vino bude naše! Danas imamo veliki broj vinarija koje za nas spravljaju izvrsna vina, i nema ništa prirodnije nego za srpsku Slavu pokloniti srpsko vino.

 

Običaji iz davnina nam nalažu da to bude crveno vino! Opet, možemo prednost dati našim sortama: prokupac, kadarka, probus... Ali, ako znamo da su po ukusu našeg domaćina internacionalne sorte, imaju naše vinarije i tu šta da ponude. Vinom koje odaberemo možemo štošta reći o domaćinu ili sebi. Naročito ako se odlučimo za neki od zvučnih naziva, poput: Starosedelac, Zmajeviti, Krivac, Monarh, Zagrljaj...

 

Ako znamo da naš domaćin, mnogo više od crvenih vina, voli bela ili roze vina, da li ćemo učiniti veliki greh ako damo prednost ukusu domaćina u odnosu na tradiciju? Verovatno da nećemo, ali opet se možemo odlučiti za naše vinarije, i naše sorte: tamjaniku, grašac, moravu... Ako znamo da je ukus našeg domaćina ostao odan našim rakijama, možemo mu uzeti i neku od naših odličnih rakija. I rakijom možemo preneti poruku o sebi ili domaćinu! Na primer, ako uzmemo veoma dobru rakiju Smuk, možemo poručiti nešto o sebi ili domaćinu.

 

Da biste se lakše odlučili, možete doći u našu OURS Vinoteku & Rakija Shop, gde možete odabrati među 600 vinskih etiketa, i nešto manje rakijskih. Pred Vama će biti bogata ponuda naših vina i rakija, svaku etiketu koja Vas dozove možete uzeti u ruku, ako je dodir ono što Vas vodi ka odluci. Ako ste pristalica razgledanja vina iz udobnosti sopstvenog doma, u galerijskoj ponudi etiketa na našoj stranici, možete odlučiti na osnovu opisa karaktera svakog vina i rakije.

 

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code