Vina
Šta je Teroar!?

Šta je Teroar!?

5 Decembar 2022
  • Сподели:

U poslednje vreme u našem vinskom svetu sve češće čujemo reč teroar, pa čak se i jedna od naših popularnih vinskih manifestacija tako zove. Šta je, zapravo, teroar? I da li je, zaista, neophodno da se u naš svakodnevni vinski govor uvuče jedna strana reč? Čak i najtvrdokorniji protivnici uvođenja stranih reči moraju da priznaju da bismo teško pronašli u našem jeziku tako sveobuhvatnu reč koja prožima sve pojmove podrazumevane rečju teroar.

 

Pod teroarom smatramo sve uslove koji okružuju vinograd i na njega utiču. Pa, krenimo redom! Tu je, pre svega klima – klima utiče na izbor sorti koje ćemo uopšte u vinogradu zasaditi, ali utiče i na sam kvalitet grožđa i vina. Uz klimu, zemljište je najvažniji faktor za uzgoj vinove loze. Ono utiče na rast i razvoj vinove loze, ali i na kvalitet grožđa i vina. Sledeća stavka je reljef, koji utiče na vinovu lozu u pogledu izbora položaja za sadnju vinograda: nadmorska visina, ekspozicija (izloženost suncu), inklinacija (nagnutost terena). Sve su ovo faktori koji mogu biti presudni za rentabilnost gajenja vinove loze i kvalitet vina iz nje.

 

Temperatura je sledeći bitan faktor koji, ne samo da utiče na rast i razvoj biljke, nego je i presudan za formiranje pupoljaka i sazrevanje grožđa. Vlaga je ključna jer se putem vode prenose neorganske materije kroz biljku do bobica. Vetar je koristan jer provetrava vinograd i sprečava razvoj plesni. I na kraju sveltost, a vinova loza koristi dva izvora sveltosti: direktnu sunčevu sveltost, koja je mnogo važnija za razvoj biljke i proces fotosinteze, ali i svetlost koja se odbija od zemljišta, vode i drugih objekata (zato se neki vinogradi ograđuju belim kamenom, kako bi prihvatili što više odbijajuće svetlosti).

 

Na kraju, postaje jasno da su teroar i ljudski faktor ključni za stvaranje vina. Oni našim vinima daju jedinstven, prepoznatljiv lični karakter. Zato, prihvatimo reč teroar ili izmislimo našu reč koja će obuhvatati sve ove pojmove!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code