Od davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije, ne samo kod nas nego i u celoj Evropi. Ključni značaj manastira u usavršavanju proizvodnje vina bilo je to što su monasi bili u prilici da zapisuju sva svoja zapažanja vezana pre svega za klimatske, ali i za sve druge uslove u kojima su odgajali svoje vinograde. Na taj način su mogli da uočavaju pravilnosti u klimatskim kretanjima, da reaguju na njih, i da zapisuju do kakvog je to rezultata dovelo. Sledeće generacije su koristile iskustva svojih prethodnika, i zapisivali svoja zapažanja koja su smatrali važnim u proizvodnji vina.
Nekada su se u manastirima proizvodili vino i pivo, a kasnije je kod nas rakija zamenila pivo. Nakon prisilne pauze u doba komunističke vladavine, vino i rakije se vraćaju u naše manastire. Odnosno, nisu ih nikada ni napuštali, samo su izašli iz prinudne ilegale. Danas sve više manastira svoja vina i rakije flašira i etiketira, da bi ih plasirali na naše tržište. Pivo je malo zapostavljeno, ali ima i njega – na primer, u manastiru Banjska.
Monasi u svojim vinogradima i vinskim podrumima, a kada je rakija u pitanju u voćnjacima i pecarama, koriste tradicionalna iskustva svojih prethodnika, ali i prate i primenjuju savremena znanja u spravljanju vina i rakija. Da u tome imaju sve više uspeha svedoče i medalje koje njihova vina osvajaju na prestižnim vinskim međunarodnim takmičenjima.
Danas skoro da i ne postoji ozbiljan trgovinski objekat u kome nećemo naići na vina i rakije iz naših manastira. Prateći zahteve naših ljubitelja vina i rakije, manastiri u svojim vinarijama i destilerijama opremaju degustacione sale za putnike namernike, a manastir Koporin je uz svoju vinariju Ambelos već izgradio i restoran. Istim putem je krenuo i manastir Fenek. Zato kada vas put navede do nekog našeg manastira, poznatog po pravljenju vina ili/i rakije, ne ustručavajte se da ga posetite, i da spojite duhovno sa svetovnim zadovoljstvom!
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
Čitaj daljeOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
Čitaj daljeTreći “Wine fest” održaće se u subotu, u Hotelu Sheraton.
Čitaj daljeVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
Čitaj daljeSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
Čitaj daljeNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
Čitaj daljeIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
Čitaj daljeU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
Čitaj dalje"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
Čitaj daljePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
Čitaj daljeMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
Čitaj daljeOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
Čitaj daljeNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
Čitaj daljePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
Čitaj daljeDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
Čitaj daljeNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
Čitaj daljeVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
Čitaj daljeZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
Čitaj daljeVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
Čitaj daljeMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
Čitaj daljeJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
Čitaj daljeBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
Čitaj daljeSvetkovina na kojoj se imenuje Vitez mladog Portugizera.
Čitaj daljePre svega, to je GAGA. Raskošni prokupac Vinarije Ivanović...
Čitaj dalje