Vina
Gurmanluci u našim vinarijama

Gurmanluci u našim vinarijama

15 Decembar 2022
  • Сподели:

Kada govorimo o upravinju hrane i vina, nekako se čini logičnim da će do tog uparivanja najbolje doći u vinarijama. I, zaista, naše vinarije su prepoznale želju svojih brojnih posetilaca da, uz vino koje su došli da probaju, odmah dobiju preporuku sa čime se ta vina najbolje uklapaju. Tako su vinarije prvo počele da prave degustacione sale u kojima su uz vino posluživale suvomesnate i mlečne delikatese, ali većina vinarija je shvatila da su apetiti vinoljubaca daleko veći, i da će ih zadovoljiti samo ako naprave restorane.

 

Zato danas po našim vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica. Neke vinarije imaju dogovor sa obližnjim restoranima da poruče ono što gosti vinarije žele, ali sve je više vinarija koje imaju sopstvene kuhinje, i u njima vrhunske kuvare. Najčešće se vinarije snabdevaju namirnicama kod lokalnih proizvođača, čime pospešuju razvoj poljoprivrede u svom kraju.

 

Hrana po vinarijama je raznovrsna, i sposobna je da zadovolji zahteve najvećih gurmana. Svaka vinarija postaje prepoznatiljiva, ne samo po svojim vinima, nego i po nekom od svojih specijaliteta. Tako će nas Despotika dočekati sa biftekom ili pačetinom u sosevima od vina i voća. U Deuriću će nam preporučiti drpanu prasetinu ili kobasice u sosu od sopstvenih jabuka.

 

U vinariju Tarpoš će nas namamiti junećim repovima i pečenim paprikama punjenim kozjim sirom. Kod Aleksandrovića će nas ugostiti pohovanim butkicama i junećim obrazima. Naravno, svaka vinarija će se podičiti nekim lokalnim specijalitetom, kod Kovačevića će to biti perkelt od pevca, u Malči će to biti belmuž i sukane pite… Uz sve ove gurmanluke, naše vinarije će nam prirediti i 5-6 svojih vina, koja se sa ponuđenom hranom međusobno prate.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code