Vina
Najbolja naša vina u 2022. godini

Najbolja naša vina u 2022. godini

19 Decembar 2022
  • Сподели:

Kada govorimo o našim vinima, sve češće pričamo o domaćim i međunarodnim priznanjima i nagradama koje ona osvajaju. Ipak, za sam kraj godine čuvamo našu nagradu – Najbolja vina Srbije 2022. Posle svih uspeha na međunarodnim takmičenja, naša vina su „ukrstila koplja“ između sebe. Što se kod nas više vinska priča razvija, izbor se vrši u sve više kategorija. Pa, da krenemo redom!

 

Najbolje crveno vino Srbije u 2022. godini je Kremen Kamen vinarije Matalj iz 2019. Ovaj kaberne sovinjom je već iskusni osvajač priznanja na najprestižnijim svetskim vinskim nadmetanjima. Najbolje belo vino je Aksiom beli 2019 iz vinarije Deurić. Pomalo neobična, ali izuzetno dobro osmišljena kupaža morave, šardonea i sovinjon blana. U kategoriji roze vina najbolje je Ergo Rose 2021 Temet, a najbolje naše penušavo vino je The 2019 Deurić.

 

Za ljubitelje slatkih i poluslatkih vina pobednik je Aliz 2019 od DiBonisa. Naravno, za nas su uvek važna vina od naših sorti! Najbolje crveno vino od lokalnih sorti je Prince Rskavac 2018 od Braće Rajković, dok je najbolje belo vino od lokalnih sorti Velika Morava 2021 iz vinarije sa ne baš tako lokalnim nazivom – Chateau Prince.

 

Sve su značajnija kod nas organska, prirodna i biodinamička vina. Najbolje crveno vino u toj kategoriji je Pinot Noir 2018 Ernea Sagmeistera, a najbolje belo Gratianus 2018 vinarije Imparator. Najbolje oranž vino u Srbiji je Furmint 2019 od Bojana Baše.

 

Zanimljive su i kategorije vina sa najboljim odnosom cene i kvaliteta. U toj ekonomičnoj konkurenciji, najbolje crveno vino je Merlot 2019 braće Žarković, najbolje belo je Pinot Grigio 2021 Ivana Trivanovića, a najbolji roze dolazi iz vinarije Džervin – Rose Pinot 2021.

 

Uvek biramo i najbolje vinarije. Najbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete. Najbolja mala vinarija u Srbiji je Sageister, a najbolja mlada vinarija je MV vinarija iz Stalaća. Pored najboljih vinarija, imamo i vinsku linčost godine, a to je enolog Mladen Dragojlović, kome možemo da zahvalimo za dobra vina iz vinarija Matalj, Šapat, Matijašević, Đoković...

 

Najbolji vinski brend Srbije je Wine Vision by Open Balkan, koji je septembra ove godine održan prvi put, ali je njegov odjek bio toliko jasan i glasan da je odmah zaseo na prvo mesto. Da ima najbolji marketing proglašena je vinarija Imperator, a titula najboljeg dizajna etiketa pripala je Đorđu Bikickom. Najveći doprinos vinskom turizmu primećen je kod Podruma Malča, a najbolja vinska manifestacija u Srbiji je Wine Vision ba Open Balkan.

 

Tako je to bilo ove godine, a dok čekate da vidite u kom pravcu će teći vinska priča u narednoj godini, iskoristite zimske praznične dane da proverite da li se vaš ukus za naša vina poklapa sa ukusom ocenjivača izbora Najbolja vina Srbije 2022.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code