Vina
Naša vina i Džejms Sakling

Naša vina i Džejms Sakling

22 Decembar 2022
  • Сподели:

Džejms Sakling je u samom vrhu najčuvenijih i najpriznatijih kritičara i ocenjivača vina. Dugo je radio kao vinski kritičar i urednik časopisa Wine Spectator, gde je i zavredneo zavidnu svetsku reputaciju. Od 2010. godine vodi svoj sajt, koji predstavlja jedan od najznačajnijih izvora vinskih recenzija na svetu. Ove godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima.

 

Najvišu ocenu, 93 poena, Džejms Sakling dao je vinu SoviNoa Fume Blanc 2020 vinarije Matijašević. Da u ovoj našoj vinariji imaju kontinuitet u pravljenju dobrih vina pokazalo je 90 poena koje je Sakling dao za SoviNoa vertikalu od 2019 do 2021. Veoma dobro je prošao i Kremen Kamen 2019 iz vinarije Matalj, kome je Džejms dao 92 poena. Bod manje dobila su vina iz mlade vinarije Đoković: Syrah 2019 i Chardonnay 2019 po 91 poen. Nije zaostao mnogo ni Qvintillvs 2018, nastao u vinariji Imperator, sa 90 poena.

 

Ono što nas posebno radije su odlične ocene koje su dobila vina od naših autohtonih sorti. Čukundeda 2020 vinarije Matijašević dobio je od Saklinga 92 poena. Čime je naš prokupac još jednom dokazao da može biti veliko vino! Vinarija Deurić može biti ponosna na svoju Veliku Moravu, od naše sorte morava, koju je takođe Sakling nagradio sa 92 poena. Naša autohtona sorta grašac doživljava pravu renesansu, a vinarija Imeprator je napravila Grašac koji je vrednovan sa 90 poena. Za kraj, posebno raduje 90 poena koje je Džejms Sakling dao smederevki, vrlo zanemarenoj našoj sorti od koje je Matijašević napravio Belinu 2020.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code