Vina
Vinska kuća Minića

Vinska kuća Minića

26 Decembar 2022
  • Сподели:

Sve više naših vinarija se okreće vinskom turizmu. Zbog toga, u okviru vinarije, niču degustacione sale, restorani, smeštaji u vidu apartmana ili soba za noćenje. Ipak, svojom originalnošću među njima se ističe jedna – Vinska kuća Minića! Sedam starih isluženih bačvi, u kojima je nekada odležavalo vino, danas su preuređene u 6 dvokrevetnih apartmana, i sedma je mini degustaciona sala.

 

Legenda kaže da one koji u njima prespavaju uspavljuje žubor vina koje je nekada u njima odležavalo, i svojim posetiocima priča  tajnovite priče o vinu koje je nekad čuvalo, i o ljudima koji su to vino spravljali i pili. Izgled tih bačvi-apartmana, i njihovo okruženje, su već sami po sebi bajkoviti, i dok ih gledamo samo čekamo da iz njih izađe neki Hobit i krene u svoju avanturističku potragu za prstenom.

 

Ipak, pošto smo u vinariji, na raspolaganju su nam i dve velike degustacione sale/restorani, jedna sa 30-ak mesta, druga za oko 80 žednih vinoljubaca. Minići se diče vinarenjem dugim 6 generacija, od kojih su 3 trenutno aktuelne, zato se oni drže tradicije: najavljenim gostima se, ili pred njihovim očima sprema meso sa roštilja, ili se pred njihov dolazak naruči vruća prasetina ili jagnjetina iz neke od bezbrojnih pečenjara, iz obližnje Stopanje.

 

U letnjim mesecima, posetioci vinarije se mogu osvežiti u otvorenom bazenu. Osveženje se upotpunjava rashlađenom Tamnjanikom, na čije su se pravljenje u vinariji Minić u potpunosti usredsredili. Pored standardne, koja je dobila ime po pesmi Stota suza koju je napisao Mića Minić, možete probati i malo specifičnije: Barrique, Kasna berba, Slatka suza.

 

Iako su Minići posvećeni Tamnjanici, u njihovim podrumima odležava, i čeka da ugleda svetlost dana, i Dorotej – izuzetno crveno vino od prokupca. Pomenuti Mića Minić je najstarija generacija u vinariji, čuvar predivnih župskih vinskih priča, koje će vam sa velikom predanošću ispričati, ako ste dobar slušalac.

 

Za kraj, bilo bi šteta ne završiti sa makar nekim stihom iz pesme Stota suza, koju možete pronaći na svakoj poleđinskoj etiketi Tamnjanike Stote suze:

Stotu suzu natočih u čašu,

Božjim darom da se duša sladi.

Kad usne tvoje pomiluju čašu,

Znaćeš gde su moji vinogradi.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code