Vina
Rajačke pivnice/pimnice

Rajačke pivnice/pimnice

29 Decembar 2022
  • Сподели:

Negotinska krajina je jedan od naših najpoznatijih vinski krajeva, sa dugom vinskom tradicijom. Iz želje negotinski vinara da stvore najbolje moguće uslove za pravljenje i čuvanje vina, nastala su posebna naselja od kamenih kuća – Negotinske pivnice. Sagrađena su u drugoj polovini  XIX veka, i nekada ih je bilo mnogo više, a do danas su se očuvale one iznad sela Rajac i Rogljevo, pa danas o ovom pojmu uglavnom govorimo kao o Rajačkim pivnicama.

 

Slavu su postigle još u vreme svog nastanka, kada je Evropom harala filoksera, koja je zaobišla ove krajeve, i dovela do situacije da Negotinska krajina zadovoljava potrebe za vinom mnogih Evropljana. Kada je ta era slave prošla, pivnice su u velikoj meri napuštene i zaboravljene, i od propadanja ih je spasilo samo to što su načinjene od večnog materijala – od kamena. Danas se slava Rajačkih pivnica vraća, jer su prepoznate, ne samo po svom vinskom, nego i po turističkom potencijalu.

 

Položaj Rajačkih pivnica na vrhu brda omogućava da se od njih pruža pogled na predivan krajolik. Posetioce oduševljava i arhitektura istovetnih kamenih kuća, oko česme u njihovom središtu, sagrađenih tako da se u ukopanim podrumima pravi i odležava vino, a iznad su prostorije u kojima vinari stanuju kada imaju u podrumima posla. Bilo je potrebno samo da se u njih vrati vino. I, vratilo se!

 

Autentične kamene kućice u Rajačkim pivnicama danas su ponovo u upotrebi. U nekima se opet pravi i čuva vino, kao u onoj koja datira iz 1887. godine, a obnovio ju je Željko Perić. Pimnica Perić ne čuva tradiciju samo svojim izgledom, već i starim sortama od kojih pravi vino – začinak, bagrina, crna tamjanika.

 

Poznato je da je „marijaž“ (brak) vina i hrane neraskidiv, zato su neke pivnice danas preuređene za ugostiteljstvo, kao pivnica Sanje Ankucović. Neki su prepoznali želju gostiju da, posle provoda uz dobro vino i hranu, u Rajačkim pivnicama i prespavaju, pa su svoje pivnice preuredili u vile sa apartmanima, kao što je Vila Milenović. Druge pivnice su poprimile svojstva vinoteke, ili izložbeno-muzejskih prostora, ali sve su orkestirane u jednu kompoziciju: uživanje posetioca!

 

Ostaje još samo da razrešimo dilemu da li se pravilno kaže Rajačke pivnice ili Rajačke pimnice. Obe verzije su nastale spajanjem glagola piti sa imenicom vino, samo se kod nekih zapatio jedan izraz, a kod drugih drugi. Pravilna su oba, i ponekad ćemo sretsti u nazivu oba imena. Kod nekih reč pivnice stvara asocijaciju na pivo, pa ih to zbunjuje, jer je priča o vinu. Kada posetite Rajačke pivnice/pimnice, odmah ćete shvatiti da je svejedno kako ih ko zove, jer u njima ima previše zadovoljstva da bi neko imao vremena da rešava dilemu oko naziva!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Foto: Vila Milenović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code