Vina
Posete našim vinarijama

Posete našim vinarijama

2 Januar 2023
  • Сподели:

Kad dođeš u bilo koju našu vinariju,

A u bilo koju našu vinariju se dolazi vrlo rano,

Kad dođeš vrlo rano u bilo koju našu vinariju,

Ako ta naša vinarija slučajno bude u Inđiji,

Gde smo i mi došli,

Doći ćeš putem kojim si morao doći.

 

Ovako zvuče čuveni stihovi Matije Bećkovića, prilagođeni za našu vinsku priču, jer će vam poseta bilo kojoj našoj vinariji biti jedinstven doživljaj, a opet vrlo sličan onome što ste doživeli, ili ćete tek doživeti, i u nekoj drugoj našoj vinariji. Mi smo za ovu priliku odabrali put kojim smo morali poći, a koji nas je vodio u vinarije u Inđiji i njenoj okolini. Da bismo manje lutali, i što bolje iskoristili vreme, u obilasku vinarija nam je pomogla Turistička organizacija Inđije.

 

Naša vinska avantura je počela spektakularno - dolaskom u vinariju Šapat! Pogled na vinograde, koji se niz blagu padinu spuštaju do Dunava je predivan, a već je nadaleko poznat izgled njihove degustaciono-restoranske sale. Ipak, tajnoviti šapat nas je uputio da vina probamo u vinogradu, tamo gde ono započinje svoj život. Dan degustacije vina započeli smo matematički precizno, sa vinima Pi i Suma.

 

Sledeća vinarija na našoj vinskoj ruti bila je Manufaktura Spasić. Nismo mogli propustiti priliku da probamo rakije iz njihove porodične manufakture, ali glavnu ulogu smo ipak dodelili vinima. Pošto su Spasići poznati po svojim domaćim mesnim i suvomesnatim delikatesima, odlučili smo se da ih uparimo sa njihovim vinima od domaćih sorti – Tamjanikom i Sremskom zelenikom.

 

U samom centru Inđije na nas je čekala vinarija AVEN, poznata po lepim žurkama na kojima je zagarantovan provod uz muziku, vino i šaroliku hranu koja daje dobru proteinsku podlogu. Tu smo probali njihova vina nagrađivana na međunarodnim takmičenjima: Merlo i Kaberne sovinjon. Svoj obilazak smo morali nastaviti, ali odlučni da ćemo se u AVEN vratiti kasnije, kada počne muzika.

 

Za kraj, u Slankamenu na samom Dunavu, vinarija rimskog naziva – Acumincum, čiji nastanak prati bajkovita priča. Milan Spasić je ispod kuće krenuo da napravi vinski podrum, ali kopajući ubrzo je naišao na ostatke antičke građevine. Prijavio je pronalazak, i našao zajednički interes sa državom da dobro očuvano tursko kupatilo restaurira, i pod jednim krovom spoji vinsku i muzejsku namenu. Shodno istorijskom ambijentu u kome smo se zatekli, odabrali smo i vino: Nomad.

 

Ovo je bio naš izbor, a vi možete staviti pred sebe mapu naše zemlje, zabosti u nju prstom, i tako se odlučiti za svoju vinariju, koja se nalazi na putu kojim ste morali poći u potrazi za dobrim našim vinima.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code