Vina
Naša vina na takmičenjima

Naša vina na takmičenjima

5 Januar 2023
  • Сподели:

Ušli smo u novu godinu, i već gledamo šta nas u njoj čeka. Poslednjih godina naše vinarije su nas navikle da nam donose medalje i nagrade koje su na međunarodnim vinskim takmičenjima osvojila naša vina. Zato već sada tražimo kalendar da vidimo kada možemo da očekujemo prve lepe vesti. Vinskih takmičenja ima mnogo, ali ćemo se mi usredsrediti na ona koja su naši vinari procenili kao važnija, na koja u većem broju šalju svoja vina.

 

Prvi na redu će biti Mundus Vini, koji se održava u Nemačkoj, i sa koga su naša vina već dolazila sa brojnim odličjima. Ocenjivanja vina će se vršiti od 21. do 26. februara, a rezultati će nam biti obznanjeni već 1. marta. Za naše vinarije koje žele da učestvuju na takmičenju informacija je da se mogu prijaviti do 20. januara, a da bi uzorci vina trebalo da stignu do 25. januara. Dakle, nije ostalo još mnogo vremena za prijave.

 

Sledeći na redu će biti DWWA, ili kako smo navilki da ga jednostavnije zovemo – Decanter, koji se održava u Londonu. Vina će se, u različitim kategorijama ocenjivati, od 24. aprila do 6. maja, a mi ćemo rezultate saznati 7. juna. Vinari ovde imaju nešto više vremena da se odluče, i prijave do 3. februara, dok uzorci moraju stići do 10. marta. Naše vinarije su pre 3 godine sa 89 osvojenih medalja lestvicu podigle visoko, prošle godine „samo“ 85.

 

U Beču će se održati AWC Vienna. I to je vinsko takmičenje sa kojeg smo navikli da nam stiže pregršt medalja! Vinari se mogu prijaviljivati od 4. aprila do 1. maja, dok uzorke mogu slati od 2. do 27. maja. Samo ocenjivanje vina će biti tokom avgusta, a rezultatima ćemo se radovati 30. oktobra.

 

Za nas su veoma važna i balkanska takmičenja, da bismo videli gde smo u odnosu na naše neposredno okruženje. Tu već poslovično postižemo dobre rezultate na BIWC-u, za koji još ne znamo raspored za prijavljivanje i ocenjivanje vina. Ali, od značaja će biti i jedan novi događaj, koji je svojim prvim održavanjem prigrabio veliku slavu, a u okviru koga imamo i značajno ocenjivanje vina – Wine Vision by Open Balkan.

 

Zanimljiv će biti i događaj u zemunskom Madlenijanumu, 4. marta – Salon Zlatna Vina Srbije, na kome će se predstaviti sva naša vina koja su tokom 2022. osvojila zlatne medalje na međunarodnim takmičenjima. Nadajmo se da će ovaj salon postati tradicija, i da ćemo na njemu dočekivati naša zlatna vina, baš onako kako na balkonu gradske skupštine dočekujemo naše zlatne sportiste!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code