Vina
Prve naše knjige o vinu

Prve naše knjige o vinu

13 Januar 2023
  • Сподели:

Prve naše knjige o vinu, iz razumljivih razloga, štampane su u inostranstvu, u Beču i Budimu, i bile su na slavjanoserbskom jeziku. Na osnovu truda i znanja, uloženih u pisanje ovih knjiga, možemo zaključiti od kolikog je značaja u našem narodu bilo napraviti dobro vino. Našu prvu knjigu o vinu „Iskusni podrumar“ napisao je i štampao u Beču Zaharije Orfelin 1783. godine. Sledeću knjigu o vinu smo dočekali tek u narednom veku. Prokopije Bolić je u Budimu izdao svoju knjigu „Savršeni vinodelac“ 1816. godine.

 

Zaharije Orfelin je bio pesnik, istoričar, enolog, prosvetitelj, i u pisanje svoje knjige „Iskusni podrumar“ utkao je svo znanje svojih savremenika o spravljanju vina. Knjiga predstavlja skup saveta, i za iskusne podrumare i za početnike, kako napraviti dobro vino. Takođe, Orfelin daje i niz saveta kako vinar da popravi svoje vino, ako je u njemu otkrio neku manu. Zaharije u „Iskusnom podrumaru“ navodi i recepturu za izradu čuvenog bermeta, koja se od kuće do kuće odomaćila u raznim modifikacijama po Fruškoj gori.

 

Nešto kasnije, Prokopije Bolić, arhimandrit manastira Rakovac na Fruškoj gori objavljuje svoju knjigu o vinu i vinogradarstvu „Savršeni vinodelac“, u Budimu 1816. godine. Pored znanja potrebnog za spravljanje vina, Prokopije sa svojim čitaocima deli i sačuvane podatke o imenima starih srpskih sorti vinove loze i njihovim detaljnim opisima. Ovo za nas predstavlja pravo vinsko bogatstvo, na osnovu koga smo utvrdili autohtonost naše sorte grašac. Bolić nam u svojoj knjizi govori i o mnogim drugim nama danas znanim i neznanim sortama: tamjanika, skadarka, dinka, mirkovača, crna zelenika...

 

Da bismo u današnje vreme bolje razumeli ove knjige, trud i znanje je uložio Drago Vulinović, koji nam je reči tadašnjeg slavjanoserbskog jezika prilagodio na naš današnji srpski jezik. Drago i sam pravi veoma dobra vina, izdvojili bismo njegov kaberne sovinjon. Višegeneracijsko umeće spravljanja vina baštini iz svoje porodice, ali ne sumnjamo da se posavetovao i sa Zaharijem Orfelinom i Prokopijem Bolićem, priređujući nam njihova vinska dela.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code