Vina
Naša vina sa Demeter sertifikatom

Naša vina sa Demeter sertifikatom

16 Januar 2023
  • Сподели:

Priča o prirodnim, organskim, naturalnim, biodinamičkim vinima u Srbiji stiče sve više pristalica, kako među vinarima tako i među ljubiteljima vina. Filozofija da se organskom i biodinamičkom proizvodnjom najbolje u vino utkaju odlike same sorte i podneblja u kome je nastalo, postaje kod nas sve rasprostranjenija. Neke vinarije se zadovoljavaju time da u svojim vinogradima eksperimentišu u ovoj oblasti, a neke su se tome u potpunosti posvetile, pa čak se trude da steknu međunarodno priznate sertifikate koji svedoče o njihovoj organskoj i biodinamičkoj proizvodnji.

 

Vinarija Imperator sa Frške gore je prva učinila odlučne korake da svoju organsku i biodinamičku proizvodnju verifikuje odgovarajućim sertifikatima. Prvo su za svoja vina 2015. godine dobili organske sertifikate, a sada su postali naša prva vinarija sa biodinamičkim sertifikatima, i to sa najpriznatijim svetskim sertifikatom – Demeter. Radi se o 3 bela vina koja dolaze iz prvobitno zasađenih vinograda još 2009. godine.

 

Sva tri vina koja su dobila biodinamički sertifikat su iz berbe 2021. godine. Prvo je sertifikat dobio Claudivs 2021, koji je napravljen 100% od sovinjon blana. Vino je zlatno žute boje, sa nežnim tonovima tropskog voća i začina. Sledili su ga: Valerius 2021, koji je stvoren 100% od rajnskog rizlinga. Vino je svetlo žute boje sa sivkastom nijansom, u mirisu dominiraju zeleno voće i cvetni tonovi. I, Gratianus 2021, nastao od sorte traminac, sa mirisima voća, meda i ratluka.

 

U vinariji Imperator nisu na tome stali – i njihova crvena vina su u procesu kontrole Demeter inspektora, koja je duga i veoma zahtevna, tako da uskoro očekuju i biodinamičke sertifikate za svoja crvena vina. Vrhunski enolozi iz ove ogranske i biodinamičke vinarije, Đurđa Katić i Jovica Urošević, se trude da svojim vinima razbiju predrasude o tome da su vina nastala organikom i biodinamikom samo za poseban uži krug vinoljubaca, već da mogu pružiti podjednak užitak kao i vrhunska konvencionalna vina.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code