Vina
Najbolji svetski somelijeri

Najbolji svetski somelijeri

19 Januar 2023
  • Сподели:

Od 7. do 12. februara u Parizu će se održati takičenje za najboljeg somelijera sveta. Boje naše zemlje braniće Vuk Vuletić, mladi somelijer koji već ima iskustva na ovakvim takmičenjima. Naime, 2018. je pobedio na takmičenju balkanskih somelijera, a iste godine je postao i prvi somelijer iz Istočne Evrope koji je ušao u polufinale svetskog prvenstva somelijera.

 

ASI (međunarodna somelijerska asocijacija) deli somelijerski svet u 3 grupe: Evropa i Afrika, koja će imati 40 predstavnika na takmičenju, Amerike (Južna, Srednja i Severna) koja će imati 14 takmičara i Azija i Okeanija, koju će predstavljati 14 somelijera. Ukupno 68 kandidata iz celog sveta će se nadmetati za titulu Best Sommelier of the World u Francuskoj ove godine.

 

Naša publika je u oktobru mesecu u hotelu Hyatt Regency, na Balkan Sommelier Challenge – Open Balkan 2022, imala prilike da upozna 6 somelijera koji će u februaru nastupiti u Parizu. Pobednička trojka iz Beograda boriće se za somelijersku čast Evrope: Kipranin Sotiris Neofitidis, pobednik balkanskog takmičenja, Mađar Huan Sebastian Hiraldo, koji je osvojio drugo mesto, i kao treći na Balkanu Ivan Jug iz Hrvatske.

 

Naravno, najbolje poznajemo našeg Vuka Vuletića, od koga očekujemo da ponovi makar prethodni uspeh – polufinale, a priželjkujemo i malo više od toga. Vuk se uveliko priprema za svetsko somelijersko takmičenje, a od skoro mu u tome pomaže i Dušan Vranić, naročito po pitanju treninga senzorike. Držimo palčeve Vuku Vuletiću i SERSA-i (Udruženje somelijera Srbije), i očekujmo dobre vesti iz Pariza!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code