Vina
Baš vino!

Baš vino!

24 Januar 2023
  • Сподели:

Kada se kod nas govori o prirodnim vinima među prvima se pomene vinarija Baša. Vina prepoznatljiva već i po samoj svojoj boji! Ali, objasnimo prvo pojam prirodnih vina. Izraz prirodna vina ni sam Bojan Baša ne voli da koristi, jer to implicira da onda ostala vina nisu prirodna. Možda je najbolje reći da su ta vina prirodnija od drugih vina.

 

Proizvodnja prirodnih vina zahteva da se u potpunosti eliminišu svi hemijski preparati, i da se u vinogradu koriste plavi kamen (bakar/sumpor), morske alge, koprive... Dok se u podrumu radi na starinski način, što podrazumeva spontanu fermentaciju, korišćenje autohtonih, divljih kvasaca koje vinograd sam iznedri. Proizvoditi vina u saradnji sa prirodom, i pri tome ne narušavati prirodu, već samo uzimati ono što ona sama pruža!

 

Vinogradi u kojima Bojan Baša gaji grožđe za svoja vina nalaze se na Fruškoj Gori, i tu se Bojan uskladio sa prirodom i zasadio sorte po kojima je taj kraj već vekovima poznat. Burgundac sivi, ili pino griđo, bio je njegov prvi izbor, od koga pravi vino Jantar, koje s pravom nosi svoje ime jer je predivne ćilibarne boje, a jantar je staroslovneski naziv za ćilibar. Zatim su tu i tamjanika, furmint, morava, a sadi i druge naše sorte: grašac, prokupac, kadarku, sremsku zeleniku.

 

Zahvaljujući tome što Baša ostavlja vina da dugo odležavaju na bobicama, kao i Jantar, i ostala njegova vina karakteriše veoma intenzivna boja, za koja se sve češće koristi naziv oranž. Takva vina svojom bojom mnogo obećavaju, ali zahvaljujući tome što dugim odležavanjem vino iz pokožice grožđa ne dobija samo na boji, već i na mirisu i ukusu, to obećanje se ostvaruje i u njegovom mirisu i ukusu.

 

Pravljenje prirodnih vina, ili kako sve češće govorimo organskih vina, da bi napravili razliku u odnosu na konvencionalna vina, koja su takođe prirodna, potrebno je mnogo više ljudskog rada i truda, baš zbog toga što se neke greške ne smeju ispravljati hemijskim sredstvima. Da bi u tome neko bio uspešan neophodno je da mu je „živeti s prirodom“ životna folozofija. Upravo takvu filozofiju ima Bojan Baša – voli prirodu, stvara u sadejstvu sa prirodom, uzima iz nje, ali joj i vraća.

 

Stariji vinoljupci se sećaju čuvenog botaničara Dejvida Belamija iz Školskog programa. Da je Dejvid Belami pravio vina, ona bi sasvim sigurno bila kao vina Bojana Baše!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code