Vina
Festival vina u Obrenovcu

Festival vina u Obrenovcu

6 Februar 2023
  • Сподели:

Ovog vikenda je u Obrenovcu, u Sokolskom domu, održan 6. Vinski festival Obrenovac. Festival je, sada već tradicionalno, počeo folklornim programom, dok su se obranovčaki i beogradski zaljubljenici u vina upoznavali sa izlagačima vina, destilata i delikatesa. Što bi rekao naš poznati voditelj Boško Kozarski: „Vrhunac kulturizma!“

 

Odmah na ulazu, čekala je posetioce vinarija Ambelos, koja se nalazi u sastavu manastira Koporin, sa svojim zanimljivim vinima. Župljeni brojni, kao na svim vinskim dešavanjima: vinarije Žarković, Živković, Todor, Yotta, Rakićević, i među ovim već dobro poznatim imenima jedan novitet – vinarija Varina. Kao i uvek, dominiraju župska kraljica – Tamjanika, i župski kralj – Prokupac, ali prisutne su i druge sorte.

 

Na štandu vinarije Bora pevaju dueti: Frenk i Nensi, Edit i Šarl. Pažnju svih vinoljubaca zaokuplja vinarija Delena sa svojim malbekom, koji čak i ostali prisutni vinari hvale kao najbolje vino na festivalu. Veoma zanimljiva kombinacija je i na štandu mlade vinarije Jović iz okoline Kladova, gde se mogu isprobati primitivo barik, ali i naša crna tamjanika barik.

 

Kada se pomene barik, ne može se propustiti ni štand vinarije Rubin, sa veoma zanimljivim konceptom duplog barika. I pored dobrih vina, Rubin je prepoznatljiv po svom vinjaku, koji su iskoristili da obogate vina. Dupli barik je ideja Rubinovih mladih enologa: da vino bude u standardnim novim baricima, ali da jedno vreme odležava i u baricima u kojima se čuvao vinjak. Ovo daje predivnu aromu, kako belom duplom bariku od sovinjon blana, tako i crvenom dublom bariku od kaberne sovinjona.

 

Da ljubitelji vinjaka ne ostanu uskraćeni, pobrinula se vinarija Milojević sa svojim vinjakom opasnog naziva – Guja. Ipak, kada ga probate neće vas ujesti nikakva guja već će vas zaplaviti prijatni, kremasti tonovi vanile. Na ovakvim manifestacijama uvek obraduje prisustvo neke lokalne vinarije. Ovaj put to je podrum Nešić iz Grabovca, blizu Obrenovca. Već od ranije su poznati po dobrim rakijama, ali imaju i sve bolja vina.

 

Da bi ugođaj bio potpun, među štandovima vinarija bili su raspoređeni i štandovi sa mlečnim i suvomesnatim delikatesima, što je upotpunilo eksploziju mirisa i ukusa. Plenila je raznovrsnost i šarolikost ponude sireva, ali nisu zaostajali ni suvomesnati proizvodi od ovčijeg i konjskog mesa, uz već uobičajene od svinjskog i junećeg mesa. Pišemo datum, da ne bi propustili Vinski festival u Obrenovcu, broj 7!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code