Srpski vinogradi su svrstani u 22 vinska rejona, u okviru kojih imamo 77 vinogorja, a sve je to raspoređeno u 3 vinska regiona u Srbiji: Vojvodina, Centralna Srbija i Kosovo i Metohija. Kada pogledate vinsku mapu Srbije, uočavate šarolikost naših rejona – neki su geografski veoma mali, drugi su mnogo veći, jedni u ovom trenutku imaju veći vinski značaj od drugih, ali karakteristično za sve je da svi napreduju, u svima ima sve više vinarija, i sve više dobrog vina.
U regionu Vojvodine nalazi se 7 vinskih rejona: Subotički, Potiski, Telečka, Bački, Banatski, Južnobanatski i Sremski. Naravno da su u današnje vreme skoro sve, i domaće i internacionalne sorte, zastupljene u skoro svakom rejonu, ali su ipak neke sorte perjanice pojedinih rejona. Sorte karakteristične za vojvođanske rejone su: Kadarka, Kevedinka, Probus, Frankovka, Portugizer, Muskat Krokan, Sila, Grašac, Sremska Zelenika...
Region Centralne Srbije čini 13 rejona: Beogradski, Pocersko-Valjevski, Negotinska krajina, Šumadijski, Mlavski, Čačansko-Kraljevački, Tri Morave, Knjaževački, Niški, Toplički, Nišavski, Leskovački i Vranjski. I u ovim rejonima se gaji skoro svaka poznata sorta, ali tipični predstavnici regiona su: Tamjanika, Prokupac, Game, Vranac, Crna Tamjanika, Jagoda, Morava, Bagrina, Župljanka, Smederevka, Začinak, Burgundac crni, beli i sivi...
Kosovskometohijski region obuhvata dva vinska rejona: Severnometohijski i Južnometohijski. Sorte po kojima se prepoznaje ovaj kraj su: Tamjanika, Smederevka, Otelo, Rkaciteli, Game, Burgundac crni i beli, Merlo, Kaberne sovinjon, Šardone, Sovinjon blan... a, vinarija Lakićević iz Leposavića uspešno je uvela u priču i sortu Solaris.
Piše: Ljuban Očigrija