Vina
Skulpture u našim vinarijama

Skulpture u našim vinarijama

13 Februar 2023
  • Сподели:

Pored izražavanja kroz umetnost spravljanja vina, naše vinarije se sve češće izražavaju i kroz klasične vidove umetnosti. U nekim našim vinarijama postavljene su skulpture, najčešće ispred samog ulaza u vinariju, koje svojom jasnom simbolikom šalju poruku posetiocu. Jedna od njih je skoro postavljena u dvorištu ispred Vinske kuće Spasić. Ova skulptura predstavlja grozd, najverovatnije grozd tamjanike, jer je po njoj vinarija Spasić prepoznatljiva, koji se dve ljudske ruke upravo spremaju da zgnječe – iscede iz njega sok, koji će fermentisati u vino.

 

Veliki grozd vidimo i ispred vinarije Aleksandrović. Oblo kamenje, približno sličnog oblika i veličine, složeno je u izdašan grozd, koji nagoveštava da se iza njega nalazi zdanje u kome se grožđe pretvara u vino. U podrumu vinarije možemo videti još jednu skulpturu: antički bog Bahus, sedi zavaljen u stolici sa naslonom, u jednoj ruci drži čašu iz koje pije vino, a u drugoj krčag, iz koga po potrebi sebi dosipa vino. Antički bog vina ogrnut je vinovom lozom, bogatom listovima i grozdovima, i svojim oštrim pogledom čuva vino koje tu odležava.

 

Vinarija Despotika se okrenula jednoj drugoj temi – njihov prokupac nosi naziv Zmajeviti. Zmajeviti su bili naši čuveni vitezovi, junaci za koje se verovalo da su nastali iz ljubavi žene i zmaja. Jedan od najpoznatijih takvih vitezova je Kraljević Marko. Zbog toga se ispred Despotike nalazi skulptura, urađena od starih buradi i bačvi, u obliku Marka Kraljevića i njegovog vernog i mudrog konja Šarca. Marko je sjahao, i pije iz pehara rujno vino, a iza njega Šarac povijene glave na dole, pa možemo zaključiti da je, baš kao i u narodnoj pesmi, i on dobio svoju polovinu sledovanja rujnog vina.

 

Ispred vinarije Zvonko Bogdan dočekuje nas skulptura Zvonka Bogdana. Sa druge strane ulaza su, a kako drugačije nego, Osam tamburaša Janjike Balaša. Kada pominjemo uparivanje vina, gotovo uvek mislimo na njegovo uparivanje sa hranom, ali u našim životima potpuno je prirodno uparivanje vina sa muzikom, posebno ako smo sa društvom u kafani. Zvonko Bogdan i tamburaši Janjike Balaša, urađeni u bronzi ispred vinarije Zvonko Bogdan, jasno nam ukazuju na ovo boemsko uparivanje, koje nam život čini vedrijim.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code