Vina
Uparivanje vina sa muzikom i knjigom

Uparivanje vina sa muzikom i knjigom

21 Februar 2023
  • Сподели:

Mnoge vinarije na etiketama svojih vina daju preporuku sa kojom vrstom hrane upariti određeno njihovo vino. Vinarija Despotika nam na svojim etiketama daje predlog kombinacije hrane i njihovih vina, ali je otišla i jedan korak dalje, i preporučuju koju knjigu da čitamo uz neko njihovo vino, i koju muziku da slušamo uz to njihovo vino. Ostaje samo da se odlučimo da li ćemo čitati preporučenu knjigu uz njihovo vino, ili ćemo slušati preporučenu muziku, a možda je najbolje ukomponovati sva tri zadovoljstva istovremeno.

 

Da krenemo od crvenih vina! Uz svoje vino Zmajeviti, napravljeno od prokupca, vinarija Despotika nam preporučuje da čitamo „Vitez u doba zla“ od Nikole Moravčevića, a za muziku koju bismo pri tome mogli da slušamo „Marš na Drinu“ Stanislava Biničkog. Zvuči kao logično uparivanje: „Vitez u doba zla“ je istorijski roman o Despotu Stefanu Lazareviću, a naš Despot je bio i zmajeviti vitez, prvi među jednakima u viteškom redu Zmaja. „Marš na Drinu“ se tu svakako uklapa, iako su uz njega marširali malo moderniji vitezovi.

 

Što se tiče belih vina, uz kupažu Nebo od rajnskog rizlinga i pinoa belog, ili kako mi volimo da kažemo burgundca belog, na etiketi dobijamo preporuku da čitamo „Veliki rat“ Aleksandra Gatalice, a da slušamo „Tu meni tu mač“ od Magnifica. Opet dobro uparivanje: za roman „Veliki rat“ Gatalica je dobio NIN-ovu nagradu u vreme kada je ta nagrada još uvek imala značaj, i vodi nas u vreme Prvog svetskog rata. Muzika Magnifica nas vodi u vreme neposredno posle tog rata, verovatno i zbog toga što smo na nju naučili u seriji „Senke nad Balkanom“.

 

Uz vino Morava imamo preporuku da uživamo u „Uspomenama jednog crtača“, Mome Kapora i pesmu „Devojko mala“, grupe Idoli, ili ako je nekome više po volji u izvođenju Đuze Stojiljkovića. Vino Trag će nam pojačati utisak romana „Duge noći i crne zastave“, Deksija Stojiljkovića, kao i grupe Frajle i „Naš prvi album sa putovanja“. Beskraj je rezervisan za poetski nastrojene, za „Tu gde počinje nebo“, Mike Antića, i „Antologiju“, grupe Legende.

 

Nemir će nam pomoći da bolje razumemo „Đuliće“, Čika Jove Zmaja i „Ona se budi“, od Šarla Akrobate. U „Slovu Ljubve“ Despot Stefan je dokazivao značaj ljubavi, pa će nam uz to lagano niz grlo kliziti crvena vina Dokaz i Krunski dokaz. A, da otplovimo u tako daleko vreme, potrudiće se naša pesma „Tamo daleko“. Vino Dodir pomoći će nam da lakše dodirnemo vreme u kome je živela Kneginja Milica, ali i muzika koja dočarava to doba Sanje Ilića i Balkanike. Vino Svedok posvedočiće nam da je Desanka Maksimović tražila pomilovanje, uz „Preko reke“, grupe Vrelo.

 

 U neposrednoj blizini OURS vinoteke & rakija shopa se nalazi i knjižara, tako da odmah možete sami da iskusite ovaj zanimljiv vid uparivanja umetnosti spravljanja vina sa muzičkom i književnom umetnošću!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code