Vina
Vinarija Legat 1903

Vinarija Legat 1903

27 Februar 2023
  • Сподели:

U subotu je, kako smo i najavili, u hotelu Sheraton drugi put održan „Wine fest Novi Sad“. Veoma uspešno organizovan vinski festival, na kome je izlagao veliki broj vinarija, a posebno raduje brojnost posetilaca – poštovalaca i poznavalaca vina. Bila je to još jedna prilika da se sretnu i razmene svoje utiske o omiljenom piću oni koji vina stvaraju i oni koji u vinima uživaju. Vinoljupcima su sve to već bile poznate vinarije, ali bila je ovo prilika da se probaju nove berbe.

 

Ipak, bilo je i potpunih noviteta – prvi put se široj vinskoj publici prikazala vinarija Legat 1903. Već u samom nazivu vidimo želju da se baštini određena tradicija. Naime, vinarija se nalazi na mestu na kome je 1903. godine, dakle pre tačno 120 godina bila osnovana Venčačka vinogradarska zadruga. I vinske etikete su u tradicionalnom stilu, a centrlno mesto zauzima slika osnivača Venčačke zadruge, verovatno napravljena na dan kada je zadruga osnovana.

 

Na novosadskom Wine festu, vinarija Legat 1903 je izašla sa 3 bela vina: Muscat Petit Grain, Viognier i Chardonnay. Ono što je karakteristično za sva tri vina to je dug kontakt sa pokožicom, i odležavanje na talogu, što je vinima dalo veliko bogatstvo mirisa i ukusa. Muscat Petit Grain je odležavao samo u inoksu, dok su Viognier i Chardonnay imali kontakt sa drvetom, tako što je 30% vionjea sazrevalo u bariku, dok je u slučaju šardonea u bariku boravilo 40% vina. Ovakav način odležavanja vina je obogatio ukus i miris, a da pri tome hrast nije nadvladao njegovu sortnost.

 

Sva vina karakteriše relativno visok sadržaj alkohola za bela vina, na mirisu izražene sveže kiseline, i bogat kremast ukus, a što je najvažnije – sve to zajedno je jako fino uravnoteženo. Legat 1903 se neće zadržati samo na belim vinima. Već je flaširan barikirani pino noar, i nadamo se da ćemo imati prilike da ga probamo na nekom sledećem vinskom dešavanju. A, deo vinograda je planiran i za sortu merlo.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code