Vina
Samo naše u Paraćinu

Samo naše u Paraćinu

9 Mart 2023
  • Сподели:

Salon vina u Paraćinu je jedna od vinskih manifestacija koje su našle svoje mesto u kalendarima, kako vinara tako i vinoljubaca, kao događaj koji se ne sme propustiti. U subotu, 11. marta, u paraćinskom hotelu Petrus, održaće se X Salon vina Paraćin, u okviru koga će proteći i šesto po redu ocenjivanje vina od autohtonih tradicionalnih i novostvorenih sorti grožđa pod nazivom „Samo naše“. Salon organizuju vinski viteški red „Steva Pisar 1805“ i turistička organizacija Paraćina, a izlagaće brojne naše vinarije.

 

Jedan od izlagača na Salonu vina Paraćin biće i Pordum vina Žarković, vinarija iz Župe koja kvalitetom svojih vina brzo osvaja, ne samo zaljubljenike u vino, nego i prestižna priznanja. Biti vinarija iz Župe, a ne praviti vina od prokupca i tamnjanike bi se moglo shvatiti kao bogohuljenje, zato su Žarkovići u svojim vinogradima u selu Raklja iznad Aleksandrovca sačuvali prostor za župskog kralja i kraljicu.

 

Ipak, svoju pažnju su usredsredili na jednu drugu, internacionalnu sortu, na merlo. Odlučili su se da se posebno pozabave ovom u celom svetu priznatom sortom, i to je dalo dobre rezultate – napravili su veoma kvalitetno vino. Priznanje za svoj župski merlo dobili su u vidu zlatne medalje na prošlogodišnjem festivalu Wine vision by Open Balkan, a u godišnjem ocenjivanju srpskih vina merlo Žarković je proglašen za crveno vino Srbije sa najboljim odnosom cene i kvaliteta. Takođe, njihov merlo je dobio veoma dobre ocene na ovogodišnjem Mundus Viniju, i na prošlogodišnjem međunarodnom takmičenju u Bergamu.

 

Nakon uspeha sa merloom Podrum vina Žarković namerava istim putem da krene sa kaberneom i marselanom, a možda se odluče i za neku kupažu merloa i kabernea. U svakom slučaju, u Paraćinu ćemo imati priliku da probamo njihov pobednički merlo, uz neizostavne prokupac i tamnjaniku, a možda donesu na probu i koju bocu kabernea ili marselana. Za ljubitelje dobre rakije, zanimljivost će biti njihova rakija od mušmula.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code