Znalački obavljena fermentacija, a zatim i dvostruka destilacija donele su najbolje komponente tanane arome koja krasi krušku kaludjerku. Aroma i ukusnost ove rakije nije sladunjava kao kod onih od divljih krušaka, niti je onako otmeno aromatična kao kod vilijamovke. Ipak, ima se tu u mnogo čemu uživati:
Svež miris, tipičan za ovu sortu. Mineralan profil, kristalno čist i osvežavajući karakter, a na kraju suv finiš. Prijatan naknadni deo ukusa ne traje dugo, ali sasvim dovoljno da traži jos jedan gutljaj. Prazna čaša miriše na zreo plod. Ovu rakiju možete popiti kao aperitivili uz neko tradicionalno Šumadijsko predjelo. I ne, ne treba je uporedjivati s ostalim kruškovicama, kojih zaista ima puno na našoj rakijskoj sceni, vec s rakijama dobijenim od iste sorte, a medu njima - kaludjerka Kolarević je bez premca.