Želja nam je da ovim tekstom približimo temu čak i laicima koji nemaju određena predznanja o vinu, a žele da saznaju koja je temperatura vina najadekvatnija za konzumiranje.
Različit hemijski sastav različitog grožđa, hemijski sastav zemlje, same razlike u proizvodnji vina dovode i do različitih optimalnih temperatura posluživanja. Sadržaj alkohola, kiseline, tanini i mnoštvo drugih faktora utiču na osećaj i ukus vina kada dođe do nepca. Faktor ličnih sklonosti takođe je bitan. U vinu treba da uživate na svoj način, nikako drugačije.
Temperatura vina prilikom serviranja mora biti najoptimalnija za posluženo vino kako bi konzument uživao u potpunosti u ukusu i mirisu. Uobičajeno je da će se crvena i slatka vina piti na sobnoj temperaturi, a da će se bela, roze i penušava vina piti rashladjena. Ovo su opšte prihvaćena pravila, ali ne i pravilo preciznog posluživanja.
Ako bismo napisali taksativno, pravila su sledeća i lako ih je zapamtiti:
Temperatura belih i roze vina: 10⁰C – 14⁰C
Temperatura crvenih i slatkih vina: 15⁰C – 18⁰C
Temperatura penušavaca: 4⁰C – 6⁰C
Poslužena na ovim temperaturama vina će biti pitka i prijatna, ali izazovi da postignete „zadate“ temperature mogu svakog od nas da navedu na pogrešan korak.
Bela i roze vina – oprezno s hladjenjem u frižideru
Kupili ste belo ili roze vino, dodjete kući, stavite ga u frižider da se ohladi dok ne stignu gosti ili ne dodje trenutak da čašu vina popijete sami na kraju radnog dana. Izvadite vino iz frižidera, otpijete i ne osetite ništa. Razlog je jednostavan – kada je belo vino previše hladno gubi se noseći profil ukusa vina. Svakako belo vino ne sme biti prehladno ili kako ćete najčešće čuti „prehlađeno“. Prosečna temperatura frižidera je oko 5⁰C, što ipak nije najoptimalnija temperatura za belo ili roze vino.
Predlog: Izvadite vino iz frižidera 20-30 minuta pre sipanja u čaše, jer ćete tad osetiti sve čari vina koje volite
Crvena i desertna vina – zablude o sobnoj temperaturi
Slična je situacija i sa crvenim vinima. Crvena vina, takozvanog lakšeg tela kao što je Pinot Noir treba služiti na nižoj temperaturi od vina punijeg tela kao što je Cabernet Sauvignon. Savet da se obe vrste služe na sobnoj temperaturi nije jednostavan, jer ako je leto ili vam je prostorija tokom zimskih meseci zagrejana na 25⁰C, onda će vam i crveno vino biti na mnogo višoj temperaturi nego što bi trebalo.
Predlog: Ukoliko je temperatura prostorije znatno veća od 18⁰C, ubacite flašu crvenog vina na 15-20 minuta u frižider.
Napomena iz ličnog iskustva autora teksta: Susretao sam se sa crvenim vinima rashladjenim na 13⁰C i uživao sam u njihovoj fenomenalnoj aromi.
Ista je situacija i sa slatkim ili, kako ih najčešće zovu, desertnim vinima. Mogu se čak piti na nešto nižoj temperaturi od preporučene za crvena vina. Slatka vina na nižim temperaturama imaju prijatnu slatkoću i oseća se punoća njihovog tela, dok sa druge strane, ako se posluže toplija, znaju da iskažu svoju robusnost kroz slatkoću koja vam neće prijati.
Penušavci – što hladnije to bolje
Kada je reč o penušavcima, oni se služe izuzetno hladni i savršeni su kada se piju neposredno posle vađenja iz frižidera. Kada je penušavac hladan, on je jak i postojan, a mehurići neverovatno utiču na ukus samog vina. Ako se pak penušavo vino otvori kada je flaša toplija, pa čak i sa sobne temeprature, doćiće do bržeg gubitka mehurića, tj. ispariće ugljen-dioksid i vino će postati ravno i slabo.
Led u vinu – uvreda za Boga vina
Ako želite da naljutite Dionisa, onda stavite kocku leda u vino! Šalimo se naravno, ali rešenje da brže rashladite vino kockama leda nije najbolje, jer time razvodnjavate vino, činite ga slabijim i najverovatnije ćete ga upropastiti.
Pronađite idealnu temperaturu za sebe
Kao što i u životu treba najviše da verujete unutrašnjem instinktu, tako uradite i sa vinom. Bez obzira da li volite crvena ili bela vina, probajte da ih konzumirate kada su servirani na različitim temperaturama i otkrijte šta je to što vas najviše privlači kod njih.
Ne mislimo i ne preporučujemo da svaku čašu vina degustirate sa termometrom u ruci, ali se nadamo da smo vam dali smernice kako da u vinu uživate maksimalno i na način koji vama najviše prija.
UniCredit Bank Wine Garden, po šesti put, biće održan 1. i 2. juna u Botaničkoj bašti Jevremovac.
Čitaj daljeNaša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
Čitaj daljeOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
Čitaj daljeTreći “Wine fest” održaće se u subotu, u Hotelu Sheraton.
Čitaj daljeVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
Čitaj daljeSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
Čitaj daljeNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
Čitaj daljeIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
Čitaj daljeU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
Čitaj dalje"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
Čitaj daljePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
Čitaj daljeMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
Čitaj daljeOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
Čitaj daljeNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
Čitaj daljePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
Čitaj daljeOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
Čitaj daljeDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
Čitaj daljeNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
Čitaj daljeVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
Čitaj daljeZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
Čitaj daljeVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
Čitaj daljeMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
Čitaj daljeJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
Čitaj daljeBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
Čitaj daljeSvetkovina na kojoj se imenuje Vitez mladog Portugizera.
Čitaj daljePre svega, to je GAGA. Raskošni prokupac Vinarije Ivanović...
Čitaj dalje