Vina
Temperatura serviranja vina

Temperatura serviranja vina

14 April 2021
  • Сподели:

Želja nam je da ovim tekstom približimo temu čak i laicima koji nemaju određena predznanja o vinu, a žele da saznaju koja je temperatura vina najadekvatnija za konzumiranje.

Različit hemijski sastav različitog grožđa, hemijski sastav zemlje, same razlike u proizvodnji vina dovode i do različitih optimalnih temperatura posluživanja. Sadržaj alkohola, kiseline, tanini i mnoštvo drugih faktora utiču na osećaj i ukus vina kada dođe do nepca. Faktor ličnih sklonosti takođe je bitan. U vinu treba da uživate na svoj način, nikako drugačije.

Temperatura vina prilikom serviranja mora biti najoptimalnija za posluženo vino kako bi konzument uživao u potpunosti u ukusu i mirisu. Uobičajeno je da će se crvena i slatka vina piti na sobnoj temperaturi, a da će se bela, roze i penušava vina piti rashladjena. Ovo su opšte prihvaćena pravila, ali ne i pravilo preciznog posluživanja.

Ako bismo napisali taksativno, pravila su sledeća i lako ih je zapamtiti:
     Temperatura belih i roze vina: 10⁰C – 14⁰C
     Temperatura crvenih i slatkih vina: 15⁰C – 18⁰C
     Temperatura penušavaca: 4⁰C – 6⁰C
Poslužena na ovim temperaturama vina će biti pitka i prijatna, ali izazovi da postignete „zadate“ temperature mogu svakog od nas da navedu na pogrešan korak.
Bela i roze vina – oprezno s hladjenjem u frižideru
Kupili ste belo ili roze vino, dodjete kući, stavite ga u frižider da se ohladi dok ne stignu gosti ili ne dodje trenutak da čašu vina popijete sami na kraju radnog dana. Izvadite vino iz frižidera, otpijete i ne osetite ništa. Razlog je jednostavan – kada je belo vino previše hladno gubi se noseći profil ukusa vina. Svakako belo vino ne sme biti prehladno ili kako ćete najčešće čuti „prehlađeno“. Prosečna temperatura frižidera je oko 5⁰C, što ipak nije najoptimalnija temperatura za belo ili roze vino.
Predlog:  Izvadite vino iz frižidera 20-30 minuta pre sipanja u čaše, jer ćete tad osetiti sve čari vina koje volite
Crvena i desertna vina – zablude o sobnoj temperaturi
Slična je situacija i sa crvenim vinima. Crvena vina, takozvanog lakšeg tela kao što je Pinot Noir treba služiti na nižoj temperaturi od vina punijeg tela kao što je Cabernet Sauvignon. Savet da se obe vrste služe na sobnoj temperaturi nije jednostavan, jer ako je leto ili vam je prostorija tokom zimskih meseci zagrejana na 25⁰C, onda će vam i crveno vino biti na mnogo višoj temperaturi nego što bi trebalo.
Predlog: Ukoliko je temperatura prostorije znatno veća od 18⁰C, ubacite flašu crvenog vina na 15-20 minuta u frižider.
Napomena iz ličnog iskustva autora teksta: Susretao sam se sa crvenim  vinima  rashladjenim na 13⁰C i uživao sam u njihovoj fenomenalnoj aromi. 
Ista je situacija i sa slatkim ili, kako ih najčešće zovu, desertnim vinima. Mogu se čak piti na nešto nižoj temperaturi od preporučene za crvena vina. Slatka vina na nižim temperaturama imaju prijatnu slatkoću i oseća se punoća njihovog tela, dok sa druge strane, ako se posluže toplija, znaju da iskažu svoju robusnost kroz slatkoću koja vam neće prijati.
Penušavci – što hladnije to bolje
Kada je reč o penušavcima, oni se služe izuzetno hladni i savršeni su kada se piju neposredno posle vađenja iz frižidera. Kada je penušavac hladan, on je jak i postojan, a mehurići neverovatno utiču na ukus samog vina. Ako se pak penušavo vino otvori kada je flaša toplija, pa čak i sa sobne temeprature, doćiće do bržeg gubitka mehurića, tj. ispariće ugljen-dioksid i vino će postati ravno i slabo.
Led u vinu – uvreda za Boga vina
Ako želite da naljutite Dionisa, onda stavite kocku leda u vino! Šalimo se naravno, ali rešenje da brže rashladite vino kockama leda nije najbolje, jer time razvodnjavate vino, činite ga slabijim i najverovatnije ćete ga upropastiti.
Pronađite idealnu temperaturu za sebe
Kao što i u životu treba najviše da verujete unutrašnjem instinktu, tako uradite i sa vinom. Bez obzira da li volite crvena ili bela vina, probajte da ih konzumirate kada su servirani na različitim temperaturama i otkrijte šta je to što vas najviše privlači kod njih.
Ne mislimo i ne preporučujemo da svaku čašu vina degustirate sa termometrom u ruci, ali se nadamo da smo vam dali smernice kako da u vinu uživate maksimalno i na način koji vama najviše prija.

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code